Perlaki Tamás kulturális preferenciái

Friss topikok

BÉKÉS TÖMEGDEMONSTRÁCIÓ A MŰVÉSZETÉRT

2013.11.03. 17:57 perlaki tamás blogja

 

"s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés" József Attila

Ifjúkori egyik nagy szellemi mesteremnek - Pilinszky Jánosnak - is volt egy "blogja" a katolikus Új Emberben. Szabadon véleményt formálhatott a Világ és Magyarország "kis" és "nagy" gondjairól. Szelíden, de bátran megmondta  a véleményét a szakemberek: művészettörténészek, jogászok, tanárok, pszichológusok filozófusok, újságírók kompetenciájának határairól, és még  az "égi és ninivei hatalmak" döntéseit is magyarázta vagy kontrollálta.. Bátran véleményt írt a "legfontosabbról" is: arról, hogy mit kell(ene) átadnunk családunknak és gyermekeinknek. (Ma - sokak szerint - még ezekről sem írhatna, mert például soha nem volt "saját" családja és nem született egyetlen gyermeke sem...No comment.)

Az alábbi gondolatok egy szubjektív és élmény orientált művészetbarát megjegyzései csak azért, hogy "boldog-boldogtalan" rohanjon el megnézni egy FANTASZTIKUS kiállítást. Ahogy barátaimnak - évtizedek óta - mondani szoktam: addig ne haljon meg senki!

Ez a kiállítás az első  bizonyíték arra, hogy két dudás is megférhet egy csárdában (Szépművészeti Múzeum + Magyar Nemzeti Galéria), ha mindkét múzeumot nem az egymással való fölösleges rivalizálás vezérli, hanem
az egyesülésből származó hatalmas előnyök. ( Például a nemzetközi illetve a magyar művészet-kincs együtt való bemutatása.) A "vezérürü" (a Szépművészeti) - rendkívül kemény munkával - az elmúlt évtizedben európai mértékben is a legjelentősebbek közé küzdötte be magát a közgazdász-menedzser-művészettörténeti tudás "kényes egyensúlyba" tartása és akár a végső - nem mindig hálás - "egy személyi felelősség" vállalása révén...(A halhatatlan Garas Dezső - Minarik Ede - mondja a Régi idők focijában: Kell egy csapat.)  Szerény megjegyzésem: most a csapat "gigantikussá" bővült: a magyar művészetet - évtizedek óta - vállán hordozó "Óriással", a Magyar Nemzeti Galériával.
DSC_0080b.jpg
A pénztár előtt hosszan kígyózó sorok az Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum első közös tárlata - Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai címet viseli. Isten tudja miért magyar és külföldi művészetbarátok - fiatalok és idősek - tízezrei voltak eddig kíváncsiak rá...
A címválasztás nagyon szerény, mert nem említi a Monet melletti "nagyágyút", Van Gogh-ot. Bizonyára abból az abszolút korrekt megfontolásból, hogy a holland Mester 3 alkotásából 2 valóban "zsenge" (de érdekes azt is nyomon követni, hogy miből lesz a cserebogár?) és "csak" 1 (azaz egy) az igazi...
Mint "messziről jött ember" - talán - kimondhatom, hogy a Szépművészeti Múzeum és a világhírű jeruzsálemi Izrael Múzeum "kollegiális barátsága" már 2009. nyarán is  példaértékű időszaki kiállítást eredményezett.
 A Szentföld öröksége című revelatív tárlat a "felbecsülhetetlen" értékű Holttengeri Tekercsektől, Poussin és Rembrandt Magyarországon alig ismert remekművein át a XIX.-XX. század olyan jelentős művész-alkotóit is felsorakoztatta, mint: Auguste Rodin, Marc Chagall, Christian Boltanski, Andres Serrano, Sigalit Landau, Mark Wallinger stb. stb.)..
Az idén pedig az Izrael Múzeum vezetői - Isten tudja milyen ostoba "érzelmi-baráti-kollegiális" döntés alapján - nem New Yorkba, Londonba, Párizsba, Berlinbe vagy Bécsbe vitték remekműveiket - ahol valószínűleg (kicsit)többet adtak volna értük -, hanem a "szegény" de "jó fejekben" gazdag Budapestre...
A hatalmas érdeklődés miatt 2013. november 24-ig meghosszabbított mostani tárlat mindenki számára egyértelműen bizonyítja, hogy a "legnagyobb" magyar művészek - bár sokat tanultak francia kortársaiktól -, de mégis csak önmagukra jellemző - ugyanolyan jelentőségű - MAGYAR MŰVÉSZETET hoztak létre.
Szinyei Merse, Mednyánszky, Rippl-Rónai, Deák Ébner, Fényes, Ferenczi, Vaszary  és Czigány Dezső        
ezen a széles horizontú tárlaton nem "fenekedik", hanem nemes versenyben van Monet-vel,Gauguin-nal, Signac-kal, Pissaroval, Renoirral,  és Van Gogh-gal.. Nem "legyőzik" egymást, hanem meggyőzik a művészet-
kedvelőket arról, hogy MINDEGYIKET nemcsak tisztelni, hanem akár egymás mellett is SZERETNI lehet. Ez a tárlat a francia és a magyar művészet nagy egyéniségeinek művészeti olimpiája, ahol a világ számára "legjobb" francia művészek fej-fej melletti szoros versenyben vannak a szívünknek oly kedves magyarokkal.
A fejünkben-érzelmeinkben máig tartó nemes verseny igazi nyertese az a "fiatal lelkű" néző, aki, ha "balra lép"
a "legnagyobb" magyarokkal, ha jobbra lép, a "legnevesebb" francia mesterekkel találkozhat ezen a nagyszerűen rendezett tárlaton. (Tegyük a kezünket a szívünkre:volt-e valaha erre lehetőség Magyarországon?)

Hölgyeim és Uraim!  Vegyük le a cinikus vagy közömbös "korálarcot" magunkról és fiatalos lelkesedéssel merjük "megsüvegelni" e kiállítás létrehozóit. Ebben az országban nagyszerű dolgok is születnek. Az "egyszerű" művészet barátok számára - ez a kiállítás - Uram bocsá'.- ÉLETRE SZÓLÓ élményt kínál. (Én - és az "átlagos" művészet barátok tízezrei - mondjuk - a föníciaiak világhírű találmánya miatt - jó ha "az életben egyszer" jutunk el Párizs, London vagy New York "legjobb" kiállítóhelyeire...)
A Galéria imp. + posztimp. + a hazai remekművek kiállításán a magyar és a francia művészek örök baráti szövetségét, a sokféle egyéniség gyönyörködtető kiteljesedését együtt élvezhetjük.  Merjünk "dicsérni" egy olyan "titkos" szövetséget, amelyre - sokunkat az örökifjú Hankiss Elemér tanított: egy bármilyen alkotás megfelelő befogadásához mindössze "kreatív befogadás" szükséges....
Következő blogjaimban egy-egy francia illetve magyar remekmű szubjektív elemzését adom, amely biztos, hogy  kevesebb, de más vonatkozásban - a mindennapi egyéni hasznosságában - talán több, mint egy "komoly" művészettörténeti elemzés.  "Virágozzék minden virág"
Nem az én véleményem fontos, hanem a remekművekből áradó - habókos elképzelésem szerint - mindenki "mai problémáira" - csak a "befogadó" által érthető - "lélekre és testre szabott" - csak "egyénileg" dekódolható "titkos"
üzenetet...Hitchcock szerint "üzeneteket" nem a művészet, hanem a "posta" közvetít...
No majd meglátjuk....(vagy inkább "meglássuk.")

A bejegyzés trackback címe:

https://perlakitamas.blog.hu/api/trackback/id/tr505608121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noondarkly1 2013.11.04. 12:20:53

Kedves Perlaki úr,

A kedvenc mondatom:
"A fejünkben-érzelmeinkben máig tartó nemes verseny igazi nyertese az a "fiatal lelkű" néző, aki, ha "balra lép" a "legnagyobb" magyarokkal, ha jobbra lép, a "legnevesebb" francia mesterekkel találkozhat ezen a nagyszerűen rendezett tárlaton."

Végre egy normálisan gondolkodó ember ebben az abnormális országban.
Hol a klónozógép???

Cs.K.
süti beállítások módosítása