Perlaki Tamás kulturális preferenciái

Friss topikok

A FILMMŰVÉSZET ÉS A FESTÉSZET GYÓGYÍTÓ EREJE

2013.12.02. 01:45 perlaki tamás blogja

Ez egy meghatóan eszement filmlevél. De mivel csak bolondként lehet igazat mondani, gondolkodó embernek az az egyetlen vállalható pozíció.

                                                       Mispál Attila film- és színház rendező

Egy okos, érzékeny, igazi "női" rendező új filmje: AGNIESZKA HOLLAND "A SÖTÉTBEN" - magyarul beszélő lengyel, francia, angol film.

Baráti tanács: Ha katartikus élményre vágysz - ne hagyd ki!) 

Kedves Filmbarát!  A már itt levő zsidó Hanukka és a keresztény Karácsony szent ünnepe előtt szeretnék egy KATARTIKUS - az ünnepek hangulatához illő - EGÉSZEN KIVÁLÓ - látszatra a II. világháborúval foglalkozó - de valójában a XXI. század emberének egyéni-pszichológiai kérdéseit felvető - EGY NAGYSZERŰ RENDEZŐNŐ által készített "vadonatúj" filmet FILMBARÁT LELKETEK elé vezetni.   

Most kedden 18 órától vetítjük a Bálint Házban AGNIESZKA HOLLAND: A SÖTÉTBEN (IN THE DARKNESS)  című alkotását.

Az OSCAR-ÉLETMŰ-DÍJAS ANDRZEJ WAJDA  "legjobb" NŐI munkatársából Európa egyik legfontosabb filmrendezője lett. Ebben az ÚJ FILMJÉBEN elkészítette a MESTER "CSATORNA" című legendás mozijának modern, izgalmas kérdéseket felvető, 21. századi variációját. 

AGNIESZKA HOLLAND ismét a második világháború antiszemita megmozdulásairól készített filmet, amelyet eredetisége okán 20 millióan néztek meg Európában és nagyjából ennyien a "saját filmbirodalommal" rendelkező USÁ-BAN. 

Egy női rendező érzékenységével, empátiával "felülről" tud "ránézni" a több mint 60 esztendővel ezelőtt Lengyelországban MEGTÖRTÉNT ESEMÉNYRE: emberek ezrei a városok csatornarendszerében éltek ("csatorna patkányként" több hónapig, vagy egy évig (sokan el is pusztultak), hogy ne legyenek a náci koncentrációs táborok már élve is eltemetett lakói... 

Milyen volt ez a "csatorna-lét" és hogy még "a föld alatt" is létezett társadalmi- vallási- faji- emberi hierarchia... 

A történetben benne van egy "LENGYEL SCHINDLER" érdekből? emberségből?, vagy isten milyen okból MENTŐ alakja, de nem hollywoodi érzelgősséggel. (Bár  P.T. nagyon szereti a SCHINDLER LISTÁJÁT, de a rendezés ellenében...)  AGNIESZKA új filmje azért is EMLÉKEZETES, mert nem "jó" zsidókról és "rossz" antiszemitákról illetve "közönyös" lengyelekről szól, hanem EMBEREKRŐL. SOKFÉLE ARCCAL (vagy ÁLARCCAL? ) Nincs "rossz" szerep, csak rosszul játszók vannak... 

MINDENKI SZABADON VÁLASZT, HOGY HAMLET, III. RICHARD, OTHELLO, MACBETH, vagy esetleg LEAR KIRÁLY, ne talán csak nem LADY MACBETH akar-e lenni a saját? - választott? - életében? (látszat életében?) 

Hogy is van ez? 

"HÁT MAGA MEGBOLONDULT, MEGBOLONDULT, HOGY MINDENT KÉTSZER MOND, KÉTSZER MOND." 

P.T.- t a közönség közös rituális "nyelvkimetszéssel" sújthatja, ha a film után maximum 60 perc alatt nem hangzik el a lényeg... ( Jobb, ha el sem megy saját előadására...) 

A film után maximum egy órás - remélhetőleg sistergő - filmvitát rendezünk. Ígéri, hogy a filmvita "nem fog fájni", a kockázatokról kérdezze meg orvosát... 

SZERETETTEL 

Perlaki Tamás 

Utóirat: csak P: T. "fura" barátai számára: 

A kaporszakállú jóisten "megengedi", hogy "zsidó-bipsi" legyél, de akkor is nagyon SZERET, ha "keresztény-goj" gyökerű vagy. De az én angyalkám, akkor is SZERET és TISZTEL Téged, ha buddhista vagy és akkor is, ha "jámbor" - Allahra esküdő - muszlim. Akkor meg pláne, ha roma-cigány illetve egyéb "nemzetiségként" - hozzám hasonlóan "csak" emberként éled az életed. 

Továbbá P.T. barátai között nemcsak fenti "hívők", hanem "zsidó-ateisták" vagy "keresztény-ateisták" is vannak. Egyéb "elfajzottakról" nem is beszélve... őket (csak nagyon titkolt) álmainkban szerethetjük... 

ŐK MINDANNYIAN AZ ÉN NAGY CSALÁDOM...(Lásd: Családom és más állatfajták.)

MINDENKI RÉSZE AZ UNIVERZUMNAK ÉS AZ UNIVERZUM (JUNG SZERINT) RÉSZE A TRANSZCENDENS AKARATNAK. FREUD SZERINT A VALLÁS: MITIZÁLT TÉVESZME. 

A bölcs rabbival, a még bölcsebb kádival és a MINDENKINÉL bölcsebb XX.. századi ( Földre szállt Angyal ) GANDHIVAL - együtt - P.T. - csak maga elé  motyogja:: drága barátaim MINDKÉT állítás igaz! 

Apropó!  A GANDHI című - sok Oscar-díjat méltán nyert - filmet miért nem tanítják (a világ összes iskolájában) már  12 éves gyermekek számára?  Hittant és erkölcstant - filmnyelven lehet tanulni belőle... BIZONY BÜSZKE VOLTAM 12 ÉVES "kislányomra" (Kati), AKI ŐSZINTE FIGYELEMMEL NÉZTE VÉGIG A 3 ÓRÁS ALKOTÁST...ÉS KORÁBBAN OLYAN ALKOTÓK FILMJEIT, AKIKET A MAI EGYETEMISTÁK ÉS SZÜLEIK NEM NÉZNEK MEG MÉG EGYÜTT SEM (most már mindenkit magam ellen haragítottam.) (Csak "szülői, nevelői elborzadásra", - egyéni kérésre - küldök egy filmlistát Kati - abszolút eredményes - "egyetemi képzéséről " de küldhetek KÉPZŐMŰVÉSZ listát is, hogy EGOISTA, ÖNMAGÁT FÉNYEZŐ édesapja nyolc és fél éves korától kezdve - szinte minden második héten - Budapesten és Bécsben hány-féle tárlatot nézetett meg vele. És Apuka nem törődik lánya "gyermek lelkével" mert ő is - a felnőtt MAZOCHISTÁKKAL együtt minimum 2, de sokszor KETTŐ ÉS FÉL órás - P.T. féle - szubjektív, élmény orientált tárlatvezetéseken vesz részt.

SZÖRNYŰSÉGES ELVEM:  NEM LEHET A KULTÚRÁT ELÉG KORÁN KEZDENI. Engem "rettenetes" szüleim már 6 éves koromban - kezemet-lábamat hátra csavarva - MINDEN HÉTVÉGÉN MEGKÍNOZVA - cipeltek el egy moziba: Az Uránia, Vörös Csillag, Szikra és a Puskin mozik voltak "a gyámhivatalhoz - szerencséjükre nem bejelentett" szüleim GYERMEK KÍNZÓ KAMRÁI... Hétfőnként 1. (azaz első) osztályos iskolatársaim holt fehéren hallgatták, hogy hétvégeken mit művelnek "egyes szülők" védtelen-vézna kisfiúkkal.

Most már MINDENKIT magam ellen hangoltam... (bocsánat a magánéleti kilengésemért.) Ahogy egy nagy ember mondta a halálos ágyán: Isten meg fog nekem bocsátani, hiszen az a mestersége. Én jól megjegyeztem  16 éves korombeli barátom véleményét: Istenhittel csak nyerni lehet, mert akkor az embernek eggyel több barátja van. A pont 20 éve elhunyt édesanyám pedig olyan "ökumenikus" imára tanított meg, amelyet még soha senkitől nem hallottam... Kislányom boldogságáért minden este elmondom... ha csak el nem felejtem... ha nem esem be fáradtan az ágyba... Ha nem nézegetek gyönyörű reprodukciós albumokat... Ha... 

P.T.- SZERÉNY VÉLEMÉNYE - SZERINT PEDIG AZÉRT "BIZONYOS" HOGY VAN TEREMTŐ, MERT "MEGTEREMTETTE" a "MOZI-MORFINISTÁK"  MEKKÁJÁT: A BÁLINT HÁZ FILMKLUBJÁT. (Jelszavunk: AKI NINCS VELÜNK, AZ MÁSSAL VAN!)

A bejegyzés trackback címe:

https://perlakitamas.blog.hu/api/trackback/id/tr695670756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noondarkly1 2013.12.06. 07:40:28

Kedves Tamás,

Agnieszka Holland már nagyon sokszor bizonyította számomra, hogy az egyik legérzékenyebb rendezők egyike. Sok kedvenc filmemet bizony ő rendezte, a számomra legkedvesebb filmje "A gyógyító" (Julie walking home). Őszinte és tartalmas ajánlásodra, eredeti ellenérzésemet (a film hossza és témája kapcsán) leküzdve meg fogom nézni ezt a filmet is.

Szerény javaslatom az, hogy a Bálint Házban bemutatott ÖSSZES filmről kellene írnod. De legalábbis az arra érdemesekről. Csak idén sok ilyen cím jutna eszembe, de az is jó, ha 2014-ben kezded el... mindenesetre a magyar olvasóknak is tudniuk kell, mit hagynak ki, ha nem jönnek el a keddi filmklubba.

Tisztelettel,
Tolmácsod és barátod
süti beállítások módosítása