Perlaki Tamás kulturális preferenciái

Friss topikok

Kedden ÜNNEPI FILMKLUB - ÁLLÓFOGADÁS: sok finom édes és sós sütemény A VILÁG EGYIK LEGJOBB FILMJÉNEK VETÍTÉSE! - Képről képre való "mintaelemzés" + max 25 főnek TOULOUSE-LAUTREC

2014.06.22. 22:32 perlaki tamás blogja

Kedves "Zseniális filmek" - SOK FINOM HÁZI ÉDES ÉS SÓS SÜTEMÉNY és TOULOUSE-LAUTREC kedvelők!

ÜNNEPI FILMKLUB - FINOM HÁZI SÜTEMÉNYEK - ÉVADZÁRÓ FILMKLUBELŐADÁS!

2014. június 24-én, kedden  18 órakor a Bálint Ház nagytermében, VI. Révay u. 16.

A keddi filmvetítéshez kapcsolódik maximum 25 fő részére a SZENZÁCIÓS, az EGÉSZ TOULOUSE-LAUTREC életművet felölelő kiállítás június 28-án szombaton 14 órától a Szépművészeti Múzeumban. Ez a kiállítás a 2014-es év egyik kulturális szenzációja Budapesten!! Perlaki Tamás, a szubjektív és élmény orientált tárlatvezető BOLDOG azért, mert "imád" tárlatot vezetni, újra NAGYON BOLDOGAN 25 fős csoportot tud bevinni 2400 Ft helyett mindössze 500 Ft-ért erre az  Őt különösen inspiráló kiállításra.... P.T. - állítólag - már "sok kitűnő" vezetést csinált Budapesten és Bécsben, de "állítólag" az utolsó vezetésével "felülmúlta önmagát." (Látjátok hány "szolgalelkű" ember "szeret és tisztel" engem...)

ÜNNEPELJÜNK MINÉL TÖBBEN EGYÜTT - KÖZÖS FILMKLUBUNK: A CSODÁLATOSAN OKOS ÉS MŰVELT FILMKLUBKÖZÖNSÉGEM - ÉS A RACCSOLÓS FILMESZTÉTA - VALAMINT A FANTASZTIKUS BÁLINT HÁZI VEZETŐSÉG EGYÜTTES MUNKÁJA MAGYARORSZÁGI GUINESS REKORDOT ÉRT EL - 20. ÉVÉBE LÉPETT  K Ö Z Ö S  FILMKLUBUNK.

Perlaki Tamás életre szólóan emlékezetessé szeretné tenni a JÖVŐ KEDDI KLUBOT...

Június 24-én kedden 18 órától bemutatásra és elemzésre kerül Perlaki Tamás életének (sok ezer filmélményének) EGYIK LEGNAGYOBBJA, amelynek "jelenetről jelenetre", "KÉPRŐL KÉPRE" való elemzésével kiderül, hogy mit is jelentenek azok a túl hangzatosnak tűnő "ajánlásaim", amelyekkel  - korábban – SZÁMOS EGYETEMEN - olyan című sorozatokat vezettem mint a mostani film szlogenje: A FILMMŰVÉSZET GYÓGYÍTÓ EREJE.

A FILMMŰVÉSZ MINT A LEGJOBB PSZICHOTERAPEUTA (FREUD ÉS JUNG EGYÜTT...)  Micsoda nagyképű fószer ez a P.T.???!!!

Olvasóim most már MEGÉRDEMLIK, hogy eláruljam a vetítésre kerülő film rendezőjének nevét, a film címét és a zseniálisan játszó férfi főszereplő és a szintén zseniálisan játszó női főszereplők nevét is.

"Mondd már ki végre a véleményed szerinti egyik legnagyobb kedvenced adatait? - B...meg!"

P.T. szerint az egyetemes filmtörténet EGYIK (van még vagy 120) LEGNAGYOBB, de P.T. SZÍVE-LELKE szerint L E G N A G Y O B B   FILMRENDEZŐT úgy hívják .................. FRANCOIS TRUFFAUT.

P.T. szakmailag elfogult véleménye szerint a már "ANGYAL" (fiatalon elhunyt) TRUFFAUT legalább 12 "NAGY FILMJE" közül KEDDEN a P.T. számára az egyik legkedvesebbet ............... a LŐJ A ZONGORISTÁRA! című EGYSZERŰEN ZSENIÁLIS - CSODÁLATOS magyar szinkronnal (Dégi István, Kaló Flórián és más, már a remélem a Mennyországban levő angyalok) vetítjük ezt az igazi szélesvásznú, gyönyörűen fekete-fehérben fényképezett, RENDKÍVÜL SZÓRAKOZTATÓ, DE NAGYON MÉLY TARTALMAT HORDOZÓ filmet....

Főszerepben a zseniális CHARLES AZNAVOUR remekel. A film 1960-ban készült, de - vitassuk meg - szerintem ma is FRISS és ERŐT, EMBERSÉGET sugároz???!!!

A magyar és nemzetközi filmkritika szerint a LŐJ A ZONGORISTÁRA! egy profi módon kivitelezett, rendkívül szórakoztató (emlékezetes gegeket tartalmazó) bűnügyi vagy akár hitchcock-i TRHRILLER PARÓDIA film.

Amelyben nincs semmi "18 éven felüli" - lányom és tárlatvezetéseim "Kis Múzsája és Legnagyobb Kritikusa - PERLAKI KATALIN - jól szórakozott rajta 12 éves korában...

A raccsolós filmesztéta még a 46. megnézés után is NAGYON JÓL FOG RAJTA SZÓRAKOZNI - a film remek karakterein, a nagyszerűen megírt és nagyon szellemes párbeszédeken és "együtt izgul" a főszereplővel, amikor bajba kerül.

De - lehet hogy az EGÉSZ VILÁGON egyedül P.T. tudja bebizonyítani azt a film "képről-képre" való elemzésével (a mindenkori nézők lektorálása közben), hogy ez nemcsak egy "franciásan könnyed és szellemes, fanyar SZERELMESFILM, hanem olyan "mélységei" vannak mint a KÖZMEGEGYEZÉSSEL a "legjobbak közé tartozó" - BERGMAN, FELLINI, ORSON WELLES, MENZEL, BUNUEL stb, stb által készített remekműveknek.

A fiatal TAMÁS számára ez a film pozitívan változtatta meg a viszonyát a korábban "ellenséges" vagy "részvétlen" világgal szemben.

Azóta BÁTRAN mer bárkinek (akár fiataloknak, vagy mint újságíró egy milliárdosnak, vagy egy vallási vezetőnek) a szemébe nézni.

A film megnézése óta OPTIMISTÁN látja a világot, a saját életét és még abban is segítette TRUFFAUT hogy szerelmi viszonyai is "jól" alakuljanak.

(Nem is beszélve TÖBB EZER neves és névtelen BARÁTI KÖRÉRŐL...)

Szülein és a Jóisten segedelmén kívül a FILMMŰVÉSZET E CSODÁS ALKOTÁSA értette meg az önmagában nagyon bizonytalan, pesszimistán gondolkozó fiatalemberrel, amit egy filmben egy "egyszerű lány" mond ki:

AZ ÉLET SZÉP, HA SZÉPNEK AKAROD LÁTNI...

(EZ A FILMMŰVÉSZET ÉS A LAUTREC KIÁLLÍTÁS PEDIG A KÉPZŐMŰVÉSZET GYÓGYÍTÓ EREJE.)

"Csak" a keddi filmbelépő: 1000 Ft.

A kombinált jegy (keddi TRUFFAUT REMEKMŰ + SZOMBATON LAUTREC REMEKMŰVEK)  max. 25 fő számára: 1500 Ft.

ELŐVÉTEL nincs, a pénztár kedden 17.30-tól árulja a kombinált jegyeket is.

Bocsánat a sok locsogásért, minden kedves olvasómnak nagyon-nagyon kellemes (vagyis P.T. nélküli) hétvégét kíván a boldog filmesztéta és a boldog tárlatvezető. ("Örül mint majom a farkának.")

A KEDDI FILMET MÁR 10 ÉVES KORTÓL MEG KELLENE NÉZNI, MERT A FILMMŰVELTSÉGET - P.T. szerint - ebben az időben kell megalapozni...

Ugyanez a véleménye a képzőművészet és a színház "szeretetének" megalapozásáról ... a nem Tőlem okos és nem Tőlem GYÖNYÖRŰ PERLAKI KATALIN már 10 ÉVESEN látta és nálam csak jobban értette Bécsben a FRIDA KAHLO kiállítást, valamint számos "nem korhatáros" de az ostoba "közmegegyezés" alapján "felnőtt" színházi előadásokat Budapesten. Én az apja, sokat tanulok a "kislányomtól" például ő ismertette meg velem a SEMMI című regényt az idén. (Nekem még a hosszú előszobámban is egy hatalmas könyvespolc van, de a SEMMI című regényről és zseniális írónőjéről először a lányomtól hallottam...)

Mondtam is Katinak: örülök, hogy nemcsak gyönyörűen rajzol (sem apja, sem anyja nem tud rajzolni), hanem a nem korhatáros "fél filmtörténetet - ZSENIÁLIS NÉMAFILMEKET és FEKETE-FEHÉR MOZIKAT - 10 éves - korától ÖRÖMMEL megnézett Velem. (A filmekben is tudott számomra újat mondani, megnézette a KÓRISTÁKAT - és a bemutató után - az én stílusomban, de a saját véleménye alapján 1 óráig ELEMEZTE nekem a filmet. (Komolyan gondolom - nem apai elfogódottságból - hogy akár az édesanyjára is üt, aki 27 évesen olyan filmes tanulmányokat írt a Filmkultúra nevű folyóiratba, hogy AKKORI filmesztéta férjének "leesett az álla.")

Számomra a "tudásnál", a "pozíciónál", a "kitüntetéseknél" sokkal fontosabb az igaz művészetekből (film, képzőművészet, színház, zene stb.) áradó HUMANIZMUS, AZ ÉLET ÉS AZ EGÉSZ EMBERISÉG SZERETETE ÉS TISZTELETE.

De azért ide a "NOBEL-CSONTOT", mert akkor DÍJTALANUL viszek ki a NEW YORK-i MOMÁBA és a METROPOLITANBE , a madridi PRADOBA, a párizsi MUSÉE D’ORSEY-BE, a LOS ANGELES-i GETTY MÚZEUMBA 100 filmklubtagot ... plusz hosszú életem egyetlen eredményét: KATIT.

A mai "világ kapitalizmusban" már az is "nagyon jó ember", aki CSAK ÖNMAGÁRA vagy a CSALÁDJÁRA, esetleg rokonaira (is) költ 100.000 forinttól - tól 3 - 5-10 millió Forintig..

"Tamás, ezt ne folytasd tovább, mert végül nem fog járni SENKI a Filmklubodba, Miért nem tudsz annak örülni, hogy a fenekeden lyuk van? MINDENKI AZT TESZ A PÉNZÉVEL, AMIT AKAR!  POFA BE! Ne akarj itt (Krisztust, Mózest, Gandhit, Mohamedet, Buddhát, Krishnamurtit, Pilinszkyt stb. játszani!") - SAJNOS IGAZA VAN A NÁLAM SOKKAL BÖLCSEBB BARÁTAIMNAK!...Én már a "szocializmusban" is egy "lázadó", egy "renitens" alak voltam...és mire mentem vele...

És akkor P.T. fölébred - és a "bilibe lóg a keze" - mert még ÁLMAI ÁLMÁT sem tudta  megvalósítani: soha nem volt IZRAELBEN (mert hiába "zsidó", de a nyomorultnak ott sincsenek rokonai), nem járt soha a Távol Keleten (pedig könyvtárában sok buddhista, hinduista, keleti filozófia könyv is van), nem jutott el az egyetemes kultúra olyan "forrásaihoz", mint Róma - Vatikán, FIRENZE (reneszánsz), a Török Birodalom mai földje, az ókori Egyiptom mai országa, Csontváry Libanonja, a Görög Drámák hazája, FRIDA KAHLO országa és egész Közép- és Dél-Amerika, beleértve a napfényes "szörnyű kommunista" országot: Kubát...

És én vagy mi (a tisztelt filmklub közönségem) szégyelljük magunkat, mert ebben az országban FERGE ZSUZSA és más lelkiismerettel (is) rendelkező ember szerint legalább 3 millió (az ország lakosságának közel egyharmada) ember él létminimumon vagy alatta.

És nem gondolkozhat úgy, mint Tamás: aki be tudja járni a világot, az TÖBB SZÁZ ÉVET él... (nekem mindig mondja valaki, hogy "sajnos" el kell utaznia a magyarországi nyaralójába, IZRAELBE, OLASZORSZÁGBA, AMERIKÁBA, A KÖZEL és a TÁVOL KELETRE stb. stb. "Sajnos" nem láthatja hetekig a Bálint Filmklub filmjeit ... és én hiába mondom szegénynek, hogy "CSERÉLJÜNK" (én megyek a kislányommal), ő csak szomorúan néz rám és én nem tudom megvigasztalni...

"SOSE HALUNK MEG" - én így gondolkodom, Koltai Robi filmcíme szerint

Tisztelettel:

P.T. - a gyanúsan "emberbarát" filmesztéta és aki gyanúsan "túl szereti" a kislányát, aki ősszel lesz NAGYON BOLDOG, mert akkor MINÉL TÖBB ISMERŐS ÉS ISMERETLEN EMBERT TUD (drága Nagylányával együtt) kivinni FÉLÁRON Bécsbe, egy csodás kiállításra.

Annyira "jó ember", annyira "jó apuka" lettem az utóbbi 5 évben, hogy Belzebub leüzent Nekem a Pokolból: méltányoljuk, hogy MINÉL TÖBB embert viszel ki minden évben luxusbusszal FÉLÁRON Bécsbe, ezért Tamás - halálod után – a Pokolban nem 100 Celsius fokos, csak 99 Celsius fokos vízben fogsz főni...

A bejegyzés trackback címe:

https://perlakitamas.blog.hu/api/trackback/id/tr666403053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása